EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een therapie om nare en als traumatisch beleefde ervaringen te verwerken.
Bij de behandeling worden prikkels aan de cliënt aangeboden waarbij de cliënt oogbewegingen maakt van links naar rechts.
Er kunnen ook links-rechtsgeluiden via een koptelefoon toegepast worden en met pulsators kunnen er ook tactiele sensaties geboden worden.
Hoe dit “links-rechts-links” werkt is nog niet bekend, maar dat het werkt is keer op keer vastgesteld. De methode wordt als relatief weinig emotioneel belastend ervaren. Het blijkt vaak mogelijk om de klachten te laten verdwijnen, zonder uitgebreide gesprekken en in relatief korte tijd.

Met EMDR is het niet nodig om uitgebreid te praten over het verleden en toch worden, door het stimuleren van het informatieverwerkingssysteem, in een relatief korte periode therapeutische doelen bereikt. De grootste kracht van EMDR is dat de herinnering aan een traumatisch beeld en het daarbij behorende gevoel, vrij snel de emotionele lading verliest en het dus minder pijnlijk is om aan de gebeurtenis terug te denken.
Met EMDR is het ook mogelijk om positieve gevoelens, zoals bijvoorbeeld zelfvertrouwen, te versterken.
Het is een relatief nieuwe therapie die in 1989 is ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Shapiro.

 Voor uitgebreide informatie over EMDR verwijs ik u naar de website van de EMDR vereniging nl. www.emdr.nl
U treft er een rubriek aan voor cliënten met schriftelijke informatie en met films.